20χρονοι οι περισσότεροι vegan στην Ελλάδα – Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός τους!

193

Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μια δίαιτα. Είναι τρόπος ζωής κι όσοι τον υιοθετούν, αλλάζουν πλήρως οπτική για τον κόσμο γύρω τους. Και μπορεί οι vegan στη χώρα μας να μην είναι ακόμη τόσοι πολλοί όσοι σε άλλες χώρες, δεν παύουν ωστόσο, να αποτελούν ένα σεβαστό ποσοστό της κοινωνίας μας. Πιο συγκεκριμένα, ανέρχονται στους 80.000, με τον εν λόγω αριθμό να μεγαλώνει σταθερά χρόνο με τον χρόνο.

Με περισσότερες λεπτομέρειες, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων Vegan προϊόντων «Trofeas Vegan».

Σε πρώτη φάση, επισήμανε ότι ο βιγκανισμός είναι «ένα κίνημα μεν, αλλά και μια στάση ζωής, στην οποία όχι μόνο απέχεις διατροφικά από οτιδήποτε εμπεριέχει ύλες ζωικής προέλευσης, αλλά και δεν τα φοράς, είσαι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση και χρήση των ζώων».

 

Στη συνέχεια, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως για παράδειγμα οτι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη κρεατοφαγική χώρα στον πλανήτη και η πρώτη στον Δυτικό κόσμο με 104 κιλά/κατά κεφαλήν κατανάλωσης ετησίως».

Και μπορεί η κοινωνία μας να στρέφεται στον βιγκανισμό ολοένα και περισσότερο, σε καμία περίπτωση όμως, δεν πλησιάζει τα στάνταρ των υπόλοιπων χωρών αφού: «παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8% του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegans υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ. ωστόσο το γεγονός ότι ο βιγκανισμός ακολουθείται από νεαρά άτομα, με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας».

Παρόλο το μικρό σχετικά ποσοστό των Ελλήνων vegan, είναι πολύ σημαντικό οτι οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι νέοι – κυρίως φοιτητές – ηλικίας 18 έως 25 ετών. Γίνεται εύκολα κατανοητό δηλαδή, πως το μέλλον θα βρει ακόμη περισσότερους Έλληνες να απέχουν από την κρεατοφαγία και να στρέφονται στην σαφώς πιο υγιεινή λύση του βιγκανισμού.

Στην παραπάνω αλλαγή αντίληψης των νέων, υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο αφού: «θετικά προς την κατεύθυνση αύξησης των ποσοστών vegan καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, λειτουργεί και η τοποθέτηση των γιατρών, που πλέον λένε ανοιχτά ότι ο βιγκανισμός αφορά σε μια πιο υγιεινή διατροφή». Όπως προσθέτει μάλιστα: «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φυτοφαγικός, και οτιδήποτε ζωικό μπαίνει στον οργανισμό, αυτός το αντιμετωπίζει σαν εισβολέα».

Ένα ακόμη στοιχείο ανάπτυξης τους βιγκανισμού, είναι η υψηλή προσέλευση στις σχετικές εκδηλώσεις, όπου στην Αθήνα ξεπέρασε τους 20.000 επισκέπτες τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, αντίστοιχο Vegan Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 13-14 Απριλίου 2019, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη στην Κρήτη (για πρώτη φορά).

Go Vegan, λοιπόν!